Wednesday, August 08, 2007

Elnökválasztás Amerika

Nem, nem azt akarom mondani, hogy bármelyik ex-Jóbarátok színész vagy azok barátja indul a 2008-as elnökválasztáson (le is késték volna határidőt :) ), de miután USA-ban ez elég komoly médiakampánnyal jár, a hírességek sem maradnak ki belőle. Nem is mindig akarnak. Halle Berry pl. "Obama for change" (Obamát a változásért) pólót is felvett, és többen név szerint adományztak a kampányra, így Jenniferünk is.
Mellesleg milyen jó szokás ez az USA-ban, hogy tudod, hogy ki kitől mennyit kap, és tudod, hogy ezt bizony ellenőrzik is. Azért van még mit tanulni és behozni odaátról.
A hírek szerint nem csak ők, hanem George Clooney ésJamie Foxx is Barack Obama-t támogatja. Sőt, amennyiben hinni lehet a National Ledgernek (ez azért kérdéses) Brad Pitt is támogatná, ha nem vesztek volna ezen össze Angelinával.
Tán már csak nem.


Szóval ki is ez az Obama? Hillary Clinton ellen indul a demokrata pártban , kenyai leszármazott, Hawaii-on született 46 éve. Két lánya van, Chicagoban él, vallásos. Szenátor, jogot végzett. Szegénység ellen szeretne harcolni (önkéntesként is dolgozott), ellenzi az iraki háborút, változtatna az egészségügyi ellátáson, erősítené az energiafüggetlenséget (a szenátusban is ezért dolgozott), erősítené az állami iskolákat, erősítené "a haza védelmét" a terroristák ellen stb. stb.


Hillary (akinek mellesleg az online fogadóirodák szerint kétszer nagyobb esélye van nyerni), erősíteni a középréteget, hasonlóképp változtatna az egészségügyi ellátáson, hasonlóképp befejezné az iraki "megszállást" (ahogy én hívom), energiafüggetlenségért és globális felmelegedés ellen harcolna, veteránok, család stb.
Hogy mi a különbség? Szerintem. Egyrészt a háttér: Hillary középosztálybeli, Obama saját maga emelkedett. Obama megtapasztalta azt, amit Hillary hisz. Obama az érzelmekre alapoz, Hillary a logikára. Szerintem Hillary jobban boldogul a politika útvesztőiben, mint Obama. Szerintem Hillary jobban reprezentálja a jelenlegi amerikai ellenzéket, mint Obama. De megértem azt is, hogy sokan, így Jenniferünk is, miért támogatják. Mert más. Mert lelkesít. Mert megfog. De nem elég kemény a világpolitikához. Szerintem. :)

1 comment:

Anonymous said...

Szerintem meg, Obama tökéletes elnök lesz, ha ő lesz. Remélem így lesz. Hillary folyton mocskolódik és többek közt ezért is van elegem a magyar politikából, úgyhogy ebből nem kérek. Mindenki azzal jön, hogy Hillary sokkal tapasztaltabb. Igen azért, mert 8 évig first lady volt és hagyta magát lefizetni és elhallgattatni az egészségügyi reform helyett akkor nagy tapasztalatokat szerzett. Obama is tapasztalt és nagyon tanult ember, mindemellett ember és ez a legfontosabb. Sosem rágalmazta feleslegesen Ms. Clintont. McCainről ne is beszéljünk, ugyanazt fujja, mint Bush. GObama!