Saturday, August 06, 2005

Bérgyilkos a szomszédom folytatása - akkori kritika

A Warner sem örülhetett a hétvége eredményeinek, bár a Bérgyilkos a szomszédom folytatása (The Whole Ten Yards) legalább csak 40+20M-ba került a stúdiónak. A naiv néző elgondolkodhat rajta, vajon miért készül 60M-ért folytatás egy olyan 24+23M-s filmhez, amely Amerikában közepes kritikákat és 57,3M-s bevételt ért el. Nemzetközi szereplése sem sikerült fényesre: ugyan valami miatt mi, magyarok olyannyira vevők voltunk a humorára, hogy nálunk az esztendő tizedik legnézettebb produkciója volt, a film bevétele Amerikán kívül az ötvenmilliót sem érte el. A kulcsszó a házimozis forgalmazás: a további 75M bevétel egyfelől igencsak nyereségessé tette a vígjátékot, másrészt ez alapján már könnyen hihették a producerek, hogy a film hatalmas további rajongóbázisra tett szert. A rossznyelvek szerint viszont csak azért ért el ilyen sikert otthoni forgalmazásban, mert sokan akarták otthon is látni Amanda Peetet meztelenül.
A
The Whole Ten Yards című vígjátékban (a címbeli szóvicc lefordíthatatlan és értelmetlen) azonban nem akad ilyen jelenet. De akkor mi lehet benne vonzó az amerikai nézők számára? Nézzük csak. A színészek? Mostanában Bruce Willis csak kisebb-nagyobb buktákban szerepelt. A Jóbarátokban népszerű, mozivásznon viszont nagyban sikertelen Matthew Perry csak a Serving Sara (16,9M) című bukásban volt látható. Kevin Pollak az előző rész óta csak minimálszerepeket kapott különböző filmekben. Amanda Peet azóta szerepelt az Ütközéspontban, az Azonosságban és a Minden végzet nehézben is, de ezekben inkább külső adottságai, mint tehetsége domináltak. A lénynek, azaz Natasha Henstridge-nek pedig szinte csak külső adottságai vannak. A kritikák borzasztóak. Az ajánlat humortalan.
Akkor talán… a plakát? A kis képre kattintva nagyobb méretben is látható ez a műremek, amelynek kapcsán a következő kérdések merülnek fel bennünk: 1. Vajon hol lehetnek Amanda Peet kezei? 2. Vajon miért néz ki úgy Bruce Willis, mint egy fogatlan nyolcvanéves? 3. Vajon miért kell Kevin Pollakot egy vastag szarukeretes szemüvegben és szörnyű öregember-maszkban látnunk? 4. Miért néz ki Matthew Perry úgy, mintha a fejét csak odamontírozták volna valakinek a testére? 5. Lehet, hogy ez a sok szerencsétlenség mind szándékos? Lehet, hogy ezt a készítők humorosnak érezték? És már a plakát alapján halványan felmerül bennünk a kérdés, amely a kritika nagy öregjében, Roger Ebertben a film megtekintése után fogalmazódott meg: „Mit képzeltek a készítők?”
Pedig a Warner tanulhatott volna másik gengszterkomédia-folytatásuk, a
Még egy kis pánik sikertelenségéből, az a folytatás ugyanis csak az első rész bevételének egyharmadát érte el. A sötét humorú, gengszteres vígjátékok végképp zátonyra futottak a tavalyi legendás bukta, a Gigli óta – de addigra a The Whole Ten Yards jeleneteinek többségét már le is forgatták. A történet szerint egyébként Tulipán (Bruce Willis) Mexikóban élvezi a nyugdíjat, de jön Oz (Matthew Perry), hogy jelezze: elrabolták a feleségét. A tettes az előző részben lelőtt magyar gengszter (Kevin Pollak) apja (Kevin Pollak), aki bosszút akar állni fia haláláért…
A film rendezője, Howard Deutch forgatott már sikeres vígjátékfolytatást (Még zöldebb a szomszéd nője - 71,5M), de úgy tűnik, ezúttal mindez nem sikerült. Mi, magyarok, akiknek tetszett az első rész, talán reménykedhetünk abban, hogy azoknak a (bosszankodó) kritikusoknak van igaza, akik szerint a színvonal megmaradt… Ilyen például a Chicago Tribune újságírója, aki szerint „alig észrevehetően jobb a rendezés és a forgatókönyv, mint az eredeti esetében, de ez még így is egy nagy, üres film, tele sztárfordulatokkal, mesterkéltséggel és nem igazán működő poénokkal” és az Entertainment Weekly kritikusa: „A hülye akcióvígjáték-folytatás, amit senki sem várt – és igen, ha valakit érdekel, ugyanolyan értelmetlen és túlzásba vitt zagyvaság, mint az első rész volt”. A Denver Post éppen ezért dicséri: „nagyrészt szórakoztató film néhány hullámvölggyel, amelyben a karikatúra jellegű szereplők éppen azt mondják, amit – ha sorozat lenne – a következő heti epizódban kellene mondaniuk”. Mások viszont sajnos az eredetihez képest is gyengének érezték („Az elsőben még akadtak poénok és némi lövöldözés, de ez az erőltetett folytatás teljes mértékben mesterkélt: olyannyira próbál humoros lenni, amitől még a jó színészek is rossznak tűnnek” – Philadelphia Inquirer; „Hiányoznak belőle azok az okos fordulatok és csavarok, amelyek az elsőt olyan szórakoztatóvá tették” – San Francisco Chronicle). A kritikusok nagy többségének véleményét a Village Voice szerint „az erőteljesen átmaszkírozott Kevin Pollak – aki a filmben magyar gengsztert játszik (túl) – foglalja össze a filmben: Esz ángem a kedvenc szappanoperrámrra emlékesztet”. Mielőtt azonban teljesen leírnánk a filmet, mint hatalmas bukást, várjuk meg a nemzetközi reakciókat. Gyanítom, hogy Magyarországon legalábbis igen nagy lesz iránta az érdeklődés.


(http://www.mozinet.hu/toplista.php?datum=2004-04-13)